Gildeglas Andries Copier

Gildeglas Andries Copier

Andries Copier (1901 – 1991)

Copier is geen “aangezochte” ontwerper, maar een “eigen” ontwerper van de glasfabriek. Hij bleef daar maar liefst 60 jaar aan verbonden.

Hij ontwierp vele serviezen. Veelal liet hij zich inspireren  door vormen in de natuur. Bijvoorbeeld het smeerwortel servies uit 1923 met een karaf die de omgekeerde vorm had van het glas.

Ook het bekende servies peer uit 1927.

Daarnaast ontwierp Copier veel zogenaamde unica’s:  een gezamenlijk met een glasblazer tijdens het blazen, vormgegeven kunstwerk. Dat was pure ambachtskunst.

Hij ontwierp het beroemde Gildeglas (1930); overigens samen met de Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren. Het is een strak geometrisch ontwerp. De gulden snede bepaalt de verhouding tussen hoogte kelk en hoogte been (de gulden snede is al eeuwen de maatstaf voor harmonie. Een rechthoek met zijden 1 : 1,618. Het geeft je een bevredigend gevoel als je er naar kijkt). De kelk heeft een eenvoudige elliptische vorm; het been is recht. Het is vanaf  de  2e W.O. razend populair. Het kent drie maten: 2 voor wijn en 1 voor port.